Paranoia als goudmijn…

Standaard

conspiracy_theories_are_funny_by_samuraimujuru-d2yzme2 Mallemoeder wil u niet bang maken, maar: Er is een hoogstintelligente machtselite die achter de schermen en door middel van bloedige staatsgrepen de wereldbevolking tot slaaf heeft gemaakt. Deze uiterst machtige “powers that be” controleren niet alleen de media, maar manipuleren ons voedsel, onze medicijnen en vaccineren ons met drugs, kwik en andere stoffen om ons onder de duim te houden. Degene die dit doorzien worden bestookt met de door deze machtige elite in gang gezette luchtvervuiling, ethervervuiling, fluor in het drinkwater en chemtrails, terwijl valse-vlag-oorlogen hun macht consolideren.
Bron van deze samenvatting…

Wij hebben niet verloren, zij bedriegen…
De wereld zit ingewikkeld in elkaar. Een beetje psycholoog zou kunnen verklaren dat de pure willekeur van het moderne leven voor veel mensen zo schrijnend is, dat zij blij zijn dat er een vreemde geruststellende “allesziener” is die een scenario-voor-alles in de aanbieding heeft. Voor veel lezers maakt het niet uit hoe kwaadaardig en eng de vermeende marionettenspelers zijn, het is altijd nog een minder enge gedachte dan dat er helemaal geen marionettenspelers zijn. U kent deze zieners wel: ze bedienen zich van de alles-ken-argumenten en sluiten hun toespraakjes altijd af door een beroep te doen op hun eigen kennis van het bestaan van sinistere, schimmige agenten wier ongrijpbaarheid alleen al hun bestaan bevestigd. Deze “alles-zieners” zijn glad, maar niet onfeilbaar: Ze verbergen weliswaar hun fouten als geen ander en verloochenenen het gezonde verstand, maar bij nadere beschouwing vormen hun lucratieve babbeltjes patronen die je kunt indelen in grofweg drie categorieën.

De Verborgen-verbinding-complotdenker
George H.W. Bush en Osama bin Laden hadden een gedeeld belang in een Saoedische oliemaatschappij; Lee Harvey Oswald werd gezien in de nachtclub van zijn toekomstige moordenaar Jack Ruby; Een numerieke vertaling van de volledige naam van Bill Gates leidt tot 666. Aanleiding tot complotkletskoek kunnen ook synchroniciteiten in een dagblad zijn, bijvoorbeeld “Onverwachte seponering van een corruptie-onderzoek” op pagina 1, en “Dood advocaat onder verdachte omstandigheden” op pagina 10. Bij “verborgen verbindingen”, worden dergelijke links in wezen gedraaid tot ketens van indirect bewijs, waarbij elke ijle overlapping van tijd, plaats, en incident het waterdichte bewijs vormt van opzettelijke samenspanning. Achteraf gezien. Echt boeiend zou het pas worden als dit soort complotdenkers nauwkeurig een toekomstige gebeurtenis zouden voorspellen, in plaats van het gebruik van wijsheid achteraf en het aaneenrijgen van een willekeurig assortiment van punten na een feit. Fenomenen als: Kans, gelijktijdigheid, en ongevallen worden nooit toegegeven door deze kletskoekverkopers. Daarom luidt hun enige conclusie steevast met de ultieme opknopingsvraag: “Toeval? U bent de rechter.”

De Gemanipuleerde-media-complotdenker
Deze denker maakt handig gebruik van een stabiel, niet al te kritisch publiek van buigzame consumenten. De lijfspreuk van deze complotdenkers lijkt te zijn: “Geloof niet alles wat je hoort!” om vervolgens te vermelden dat de media met hun eenvoudige, triviale waarheid mensen afleidt van serieuze zaken: Alle informatie is louter propaganda die de wandaden van de overheid of bedrijven verduistert. Onnodig uit te leggen dat hier impliciet de onnozele veronderstelling wordt geponeerd, dat “de media” volledig kan worden gekaapt door een enkele entiteit. De lastige verantwoordelijkheid om jezelf te informeren door middel van een of meerdere van de duizenden openbaar beschikbare nieuws- en opiniebronnen wordt deze complotdenker afgewezen. En de vreemde ironie wil dat de idiote bedenksels van dit genre denkers is, dat omdat ze hun idote bedenksels niet terughoren in de media bewijst dat de media onderdrukt en gecensureerd wordt…

De Ze-weten-alles-complotdenker
Deze complotdenkers stellen dat belangrijke figuren achter gesloten deuren aanzetten tot of zich in ieder geval bewust zijn van dreigende rampen. Ze staan de dreigingen toe of moedigen ze zelfs aan, al naar gelang de voor hun gunstige uitkomst. De oorlog in Irak is door de VS geinitieerd om zijn olie te garanderen; De aanslagen van 11 september werden gesanctioneerd door de CIA zodat er een Amerikaanse oliepijpleiding-project in Afghanistan kon worden begonnen… Het probleem met dit soort complotdenken is dat dit soort moorddadige plannen niet of nauwelijks de meest effectieve of het meest voorspelbare middel is als het gaat om het aansturen van de geschiedenis. Waarom zou het Amerikaanse leger de TWA 800 neerhalen op Long Island, met zoveel potentiële getuigen? En zou het op een zonnige middag vermoorden van John F. Kennedy echt de garantie geven dat JFK’s opvolger de Amerikaanse wapenindustrie in een winstgevende oorlog in Vietnam zou storten? Als degene die alles weten ook echt alles zouden weten, zouden ze dan zo zwaar gokken op een rampzalig rollen van de dobbelstenen? En hoe goed zijn deze Allesweters eigenlijk als hun samenzweringen zo eenvoudig zijn door te prikken…

Wie deze gebundelde kletskoek gelooft, kun je van alles wijsmaken:
De bron van de bron van de samenvatting…

Dezelfde kletsoek in een aangepaste versie:
Peppie en Kokkie, centjes verdienen…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s