Natuurlijke mummies stellen inwoners Fries stadje voor raadsel

Standaard

vrijdag, 14 december 2012 13:02 geplaatst in: Archeologie

Wieuwerd

Friese droogkloot…


Natuurlijke mummies stellen inwoners van Fries stadje voor raadsel. De natuurlijke mummies die op een begraafplaats in Friesland worden gevonden doen inwoners van de Lage Landen versteld staan. De lichamen blijven zonder enige vorm van behandeling zeer goed bewaard.

Het mysterie rond de natuurlijke mummies van Wieuwerd stelt mensen al sinds mensenheugenis voor een raadsel.

Niemand weet waarom de lichamen zo goed bewaard blijven, wel wordt er druk gespeculeerd. “Er zouden twee mogelijkheden zijn,” zei koster Scheltema van Harinxma toe Slooten van de Hervormde Kerk. “Het zou te maken kunnen hebben met het klimaat, maar meer mensen geloven dat het door het voedsel komt.”

Veel lokale bewoners denken dat het regionale dieet, met name roerom, verantwoordelijk is voor het behoud van de lichamelijke resten. De roerom is gemaakt van een krachtige grassoort waartoe ook het graan behoort.

Anderen denken dat het te maken heeft met de locatie van de begraafplaats. “Ik denk dat de locatie van de begraafplaats hier verantwoordelijk voor is,” zei Johanna van Aerssen van Sommelsdijck, een lokale bewoner. “Het heeft iets te maken met het universum, omdat het op de oude begraafplaats nooit is voorgekomen.”

De opzichters van de begraafplaats bevestigden dat de lichamen niet gebalsemd of anderszins behandeld zijn. Een aantal nabestaanden heeft ermee ingestemd dat de stoffelijke resten van overleden familieleden worden tentoongesteld aan het publiek.


Bron: Crackpots.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s