Waarom 9/11 doorgestoken kaart is

Standaard

De regisseur...

Complotten
Zoals u ongetwijfeld weet, beste lezer: aan complottheorieën hebben we geen gebrek. De moord op JFK is het resultaat van een gigantische samenzwering; het aids-virus komt uit een overheidslaboratorium om de mensheid te decimeren en dan de homoseksuele broeders en zusters in het bijzonder; het ultieme geneesmiddel tegen kanker wordt actief verborgen door vult uzelf maar in; de kennis van (koude) kernfusie en andere ‘vrije’ energiebronnen worden door duistere, aan duistere overheden gelieerde, organisaties verborgen gehouden; vaccinatie is niet meer dan een overheidsprogramma dat ziektes de wereld moeten inhelpen om de wereldbevolking onder de duim te houden danwel uit te dunnen… Het complot der complotten is evenwel het complot dat de hele wereld in het geheim wordt gerund door een schimmige organisatie van een handvol grootheidswaanzinnigen zoals de Illuminati.

Begrijpelijk
Nu is het geen slecht idee om op je hoede te zijn. En dat is ook niet meer dan normaal: we beschikken nu eenmaal over een gezonde, natuurlijke en evolutionair ingebakken dosis paranoïa. En daar is niks mis mee, want anders worden we al te gemakkelijk slachtoffer van misbruik of andere schade of worden we al te gemakkelijk bedrogen. Daarnaast hebben we een neiging om patronen te zoeken. Patronen om de complexe wereld om ons heen te laten kloppen. Soms echter wordt de paranoia allesoverheersend en zien we zelfs patronen die er niet zijn…

Drie groepen
De hard core complottheoretici leven in een stripverhaal, waarin alle mensen in een van de volgende groepen te zijn onderverdelen: de samenzweerders, de kruisvaarders en mensen zoals u en ik

  • De samenzweerders zijn slecht en krachtig, op zoek naar controle voor eigen gewin. Ze zijn ongelooflijk slim en beschikken over middelen waardoor het bereik van hun macht geen grenzen kent. Tegelijkertijd worden ze afgeschilderd als ongelooflijk dom, want hoe eenvoudig is het hun samenzwering bloot te leggen?
  • De kruisvaarders zijn de gelovigen zelf. Ze voelen zich als een kleine groep van vrijheid-strijders, een leger van licht, en behoeden de wereld voor een ongelooflijk misdrijf.
  • En dan zijn er de mensen zoals u en ik…

Een van de twee torens...

U en ik
Grote samenzweringen (en dat is waar we het hier over hebben) vereisen de medewerking van talloze mensen over langere perioden, die werkzaam zijn binnen veel instellingen. Dit is meteen de eerste grote logische fout met dergelijke, grootse complottheorieën: de theorieën hebben de neiging in te storten onder hun eigen gewicht. Het probleem is uit te leggen hoe die samenzweerders in staat zijn om geheimhouding en controle te behouden. Bijvoorbeeld: als Amerika UFO’s en buitenaardse wezens gedurende tientallen jaren verborgen hield, dan is het aantal mensen dat zou moeten worden betrokken in dit grote geheim enorm. Hoe leggen ze al die mensen het zwijgen op? Hoe krijgen ze de financiering en de ruimte om een dergelijke operatie te voeren? Zijn sindsdien alle presidentiële besturen betrokken geweest? Zouden niet andere overheden (behalve die van Iran…) niet iets hebben ontdekt op de aanwezigheid van aliens? Of zijn de vreemde mogendheden ook betrokken?

U en ik (2)
Samenzweringstheoretici hebben de neiging om te geloven dat alles gebeurt om een reden. Bijvoorbeeld: de macht en populariteit van Bush nam toe naar aanleiding van 9/11, dus hij moet wel achter de aanslagen zitten. Vergelijkbaar is de moord op JFK. Die had zulke enorme gevolgen, dat het onmogelijk een krankzinnige daad geweest kon zijn van een eenzame gek. De grote gebeurtenis moet een even grote oorzaak hebben: een samenzwering. U en ik weten dat we gewoon leven in een gekke wereld en dat er soms gekke dingen gebeuren.

HAARP in Westerbork...

Kruisvaarders
Samenzweringstheoretici maken ook veel omhaal van wat we ‘niet’ weten. Als de eigenzinnige details van een complexe historische gebeurtenis niet kan worden verklaard en gedocumenteerd (en dan het liefst naar willekeur) dan moet er een reden voor deze onwetendheid te zijn. Dus gaan ze op afwijkingenjacht, op jacht naar uitzonderingen op de regel: ze gaan op zoek naar een duidelijke anomalie en verkondigen vervolgens dat dat het bewijs is van de samenzwering. Hun onuitgesproken uitgangspunt is dat deze anomalieën alleen maar kunnen bestaan onder een samenzwering. Kruisvaarders gaan voorbij aan Occam: complexiteit leidt vanzelf tot onverklaarbare chaos zonder de noodzaak van een doelgerichte samenzwering.

Doorgestoken kaart
Het laatste en meest verraderlijke probleem met complottheorieën is dat ze snel worden opgesloten in een geloofssysteem. Waarom is er geen bewijs voor een samenzwering? Omdat de samenzweerders alle bewijs hebben verborgen. Waarom is het bewijs dat er geen sprake is van een samenzwering verdacht? Omdat dat bewijs door de samenzweerders is gefabriceerd en door samenzweerders is aangevoerd. Hoe konden de samenzweerders dat voor elkaar krijgen? Omdat ze een angstaanjagend grote kracht zijn, en ongelooflijk veel macht en bereik hebben.

Anomaliën...

U en ik (3)
Het alternatief is te leven in de werkelijkheid. De werkelijkheid kan beangstigend en verwarrend zijn, met vragen die moeilijk zijn te beantwoorden en met problemen die moeilijk zijn op te lossen. Maar in de echte wereld zijn in ieder geval geen almachtige, reptielachtige manipulators, die ons beheersen vanachter de schermen…

 

 

Naschrift:

De ene hoax wordt op de andere gestapeld...


Nevenstaande foto, die in dit artikel is geplaatst, is een in het oogspringend voorbeeld van de kletskoek die ‘kruisvaarders’ verkopen. De onbewerkte foto is gemaakt in 2002 bij een andere gelegenheid. Echte vorsers kunnen de onbewerkte foto gewoon opvragen bij AP…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s