Is mijn leidinggevende een lul? Driewerf ja!

Standaard


Het zal u wellicht verbazen, maar Mallemoeder is gewoon in loondienst. Mallemoeder is een loonslaaf, zeg maar. Geen dagloner ZZP’er maar een horige met een contract voor onbepaalde tijd. Dat betekent dat Mallemoeder een leidinggevende heeft. En wat voor een leidinggevende! Gesteund door een aantal andere leidinggevenden en daar weer meerderen van, doet zij wat een leidinggevende behoort te doen: zij coacht, inspireert en (waar nodig) stuurt… Maar niet heus!! Niettemin hoor je Mallemoeder niet klagen, want Mallemoeder doet wat haar goed dunkt en verdient haar geld bijna slapend. Is dat leuk? Is dat bevredigend? Nee. Maar wel gemakkelijk… Per slot van rekening heeft Mallemoeder niet zelf gekozen voor haar ‘leidinggevende’ die van onnozel gekwaak een norm probeert te maken.

Mallemoeders leidinggevende heeft echter nog een storend minpuntje. Mallemoeders kleine, bazige, pseudo-homo universalis fantaseert dat zij (bedrijfs)arts is. Zij zit graag op de stoel van de dokter. Voelt u hem aankomen? Wanneer Mallemoeder of een van haar collega’s zich ziek meldt, dan diagnostiseert zij er olijk op los: “Heb je koorts? Neen? Dan kun je werken. Waar zit de pijn? Oh, daar? Daar staat twee dagen voor. Heb je misschien psychische problemen? Ik bel je vanmiddag of je morgen weer komt werken, want het zit tussen je oren… blablabla…” Kortom: Stel je niet zo aan, je licht de boel op. Werken met je luie flikker… Mallemoeder denkt dan: dikke lul drie bier, trekt de steker uit de telefoon en gaat geduldig uitziekend wachten op de echte bedrijfsarts die niet komt. Bij minder brutale collega’s schrijft mijn chef een kuurtje voor (variërend van paracetamol, door elkaar rammelen, twee snipperdagen, stoppen met roken tot niet zoveel water en/of bier drinken) en als ze zich niet aan haar medicatie houden, dan lichten ze de boel op. Wat dan weer in hun beoordelings- dan wel functioneringsgesprek zal worden besproken…

Als u niet zo’n chef heeft, dan heeft u vast en zeker (net als Mallemoeder) wel een familielid, een vriend of buur die ook een alternatief heeft voor uw kwaal of kwaaltje. Toch? Ach kom, zeg eens eerlijk: heeft u ook een buurvrouw die zegt middels seances te kunnen praten met jan en alleman-doden? Of heeft u een nichtje of buurmeisje dat u verwijst naar haar schoonvader, omdat hij wel een middeltje heeft tegen ‘het stofje’ in uw lichaam dat daar niet hoort? Of heeft u een kennis of vriend(in) die beschikt over wonderbaarlijke krachten die u geneest van vrijwel alles? Tuurlijk wel! Daarom tiert de idiotie welig! En die idiotie kan welig tieren, omdat uw chef, uw vriend(in), uw kennis, uw buur(meisje) of uw familielid zich ver boven u verheven waant, omdat hij of zij denkt dat uw IQ te vergelijken is met uw boordmaat. En u laat dat toe. Gewoon omdat u te aardig bent, niet dom maar te aardig. Dus grote kans dat het aan uzelf ligt. En daar gaat Mallemoeder verandering in brengen!

De mogelijkheden om te reageren op lulkoek:

  • Reageer als een sympathieke, positieve skepticus. Zeg dat je het vooruitzicht op zo’n wonder erg spannend vindt en dat je met spanning wacht op de testen en ‘enigerlei’ bewijs, zodat het gecertificeerd kan worden en beschikbaar kan worden gesteld aan de rest van de wereld.
  • U kunt ook kiezen voor de meer cynische en confronterende benadering. Als hij of zij een wonderbaarlijke oplossing heeft voor uw kwaal of probleem, waarom is hij of zij dan nog niet rijk? En waarom heeft hij of zij de Nobel Prijs dan nog niet gewonnen? Waarom houdt hij of zij deze magische kracht angstvallig voor zichzelf en geeft hij die niet prijs aan de rest van de wereld? Is hij of zij een lul?
  • Breng de wetenschappelijke methode. Zeg: Ik kan geen specifiek commentaar geven op de uitlatingen van deze man of vrouw, want ik weet niets over hem of haar. Maar er zijn tal van experts, onder wie ik, die reikhalzend uitkijken naar een mogelijkheid om controles uit te voeren. Dus ondanks uw persoonlijke ervaring met deze vrouw of man, zou ik hem of haar onder gecontroleerde omstandigheden eens aan de tand moeten voelen om te worden overtuigd.

Wel, waar kiest u voor? Mallemoeder gaat u helpen, maar aan u de keuze…

(wordt vervolgd)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s