Schop de kont van marginale religieuzen…

Standaard

Mallemoeder kan zich voorstellen dat veel skeptici niet al teveel tijd en energie willen steken in ‘geloof’. Niettemin schreeuwen de irrationele, onwetenschappelijke en gevaarlijke praktijken om de aandacht van de skepticus, omdat spirituele overtuigingen niet meer zijn dan pseudo-religieuze overtuigingen die in een pseudo-wetenschappelijk jasje aan de man worden gebracht.

Bewijs…
Spiritualiteit wordt door marginale religieuzen (lees: New Agers) gebracht als een wetenschappelijk verantwoorde religie en/of als een religieus verantwoorde wetenschap. Verkopers van New Age-kletskoek beweren dan ook steevast dat ze ooit skeptisch waren, totdat zij het licht zagen door het ‘andere bewijsmateriaal’. “Anekdotisch bewijs is ook bewijs…”. En het is toch geen toeval dat bij de apotheek de homeopathische preparaten naast de strips aspirine staan? En omdat kruiden ‘natuurlijk’ zijn, zijn ze per definitie veilig… Traditionele Chinese Geneeskunde bestaat al duizenden jaren en de natuurgeneeskundige op de bedrand van de zieke is veel invoelender dan een reguliere arts… Wat nou, gebrek aan bewijs?!

Wetenschappelijke spiritualiteit…
Wetenschap wordt op alle terreinen vervangen door het exotische: Als het vreemd is (en vooral Oosters), dan is het tegelijkertijd doordrenkt met een onbetwistbare autoriteit en wijsheid. Wetenschap geeft spiritualiteit de geloofwaardigheid en beide gaan met het grootste gemak in elkaar over. Parapsychologie en postmodernisme (en dus New Age-gebabbel) hebben een wetenschappelijk uiterlijk. Feng Shui is aangepast voor het bedrijfsleven en er zijn handlezende financiële adviseurs. Homeopathische doses van het een of ander worden via de fysica gemengd met hyperdimensionale natuurkunde en taalkunde met een vleugje Neuro Linguïstisch Programmeren. Astrologie gaat met het grootste gemak over in astronomie en elektromagnetische lezers zijn wetenschappelijke instrumenten die worden ingezet bij de jacht op spoken…

Spirituele wetenschap...
Sommige wetenschappelijk geschoolde voorstanders van het ‘spirituele’ handelen niet alleen onnauwkeurig, ze huldigen meer dan eens gevaarlijke ideeën. De anti-vaccinatiebeweging maakt zich schuldig aan angst zaaiende campagnes, waardoor hele gemeenschappen vatbaar worden voor besmettelijke ziekten. Maanlandingen worden door samenzweringstheoretici op zo’n absurde manier weergegeven dat ze het publiek een volstrekt verkeerd beeld geven van het begrip van wetenschap. Er zijn zelfs revisionistische historici die bereid worden gevonden de geschiedenis te herschrijven. En zelfs als een spiritualistische theorie bewezen verkeerd is, dan zijn er altijd ‘wetenschappers’ die een wetenschappelijk verantwoorde conclusie wel willen herinterpreteren als ‘te corrigeren’. En wat dacht u hiervan: het einde van de wereld is sinds mensenheugenis altijd nabij geweest, maar plotseling wordt dit een metafoor voor de huidige mondiale problemen. En natuurlijk is de volgende op handen zijnde Armageddon de enige echte!

Leuren met spirituele concepten…
Er zijn wetenschappelijk geschoolden die met hun spiritualistische geleuter wetenschap verdacht maken en actief ondermijnen wat algemeen bekend is. Het zijn dit soort ‘wetenschappers’ die met hun pseudowetenschappelijk gebazel zorgdragen voor ‘academische’ onverantwoordelijkheid. Ze negeren de wetenschap, gooien hun formele opleiding te grabbel maar pronken tegelijkertijd met hun wetenschappelijke kwalificaties, zich beroepend op het lexicon van de wetenschap waaraan ze dan hun autoriteit aan ontlenen. De metataal van de fysica, wiskunde en neurowetenschappen wordt misbruikt om een beroep te doen op ‘de intelligentie’ van het publiek.
Herkenbare, vertrouwde termen worden misbruikt om zo overtuigend mogelijk te leuren met spirituele concepten. Spirituele wetenschapsbeoefenaars zijn psychische chirurgen, paranormale detectives, kruidenmengers, bomendansers en bovenal psuedo-wetenschappers. Het onorthodoxe wordt afgeschilderd als orthodox en geeft hen de mogelijkheid om Ayurvedische ‘geneeskunde’ en homeopathische ‘vaccins’ aan de man te brengen. Wetenschap is verworden tot voertuig van griezels als Scientologen, Raëlianen en Niburuanen, van wie de twee laatsten ook nog eens science fiction door hun theorieën mengen. Onderbuikgevoelens, intuïtie en ‘het weten’ worden ingezet om buitengewone beweringen te verdedigen. En in plaats dat ze zelf de bewijslast aanpakken om een dergelijke bewering aan te tonen of te weerleggen, gebruiken ze gewoon elkaars spirituele, pseudo-wetenschappelijke New Age-lulkoek.

Het grote werk: “We hebben behoefte aan nieuw antropologisch onderzoek dat op basis van de grote christelijke traditie de nieuwe vorderingen van de wetenschap en het hedendaagse culturele aanvoelingsvermogen erbij betrekt.”

Ander werk: Proeve van degeneratie van het menselijk brein…
Sub-bron: De bakermat van de teloorgang van de geestelijke gezondheid (scrollen naar Lianne, 15:22 – 9 december 2010)…

Advertenties

11 gedachtes over “Schop de kont van marginale religieuzen…

 1. @ Ger,
  Het begrip “marginale religieuzen” komt nota bene uit de koker van Nederlandse RK-bisschoppen. Deze ‘prinsen van god’ – die zendtijd inkopen bij een in hun ogen ‘vrijgevochten’ KRO en onder de noemer van RKK (google) hun blijde boodschap verkondigen, maar dit terzijde – beschouwen New Agers et alii als verdwaalde schapen. Ze gaan er van uit dat de dwalers ooit weer terugkeren naar de kudde. Het is slechts een kwestie van tijd. De link onderaan de lap tekst heeft Mallemoeder er niet voor de vaak bijgezet. De ideeën van zowel Kerk als New Age getuigen van een archaïsch niveau waar weldenkende honden geen brood van lusten. Mallemoeder is blij dat je haar ergernis deelt…

 2. Herkenbare, vertrouwde termen worden misbruikt om zo overtuigend mogelijk te leuren met spirituele concepten. Spirituele wetenschapsbeoefenaars zijn psychische chirurgen, paranormale detectives, kruidenmengers, bomendansers en bovenal psuedo-wetenschappers. Het onorthodoxe wordt afgeschilderd als orthodox en geeft hen de mogelijkheid om Ayurvedische ‘geneeskunde’ en homeopathische ‘vaccins’ aan de man te brengen. Wetenschap is verworden tot voertuig van griezels als Scientologen, Raëlianen en Niburuanen, van wie de twee laatsten ook nog eens science fiction door hun theorieën mengen. Onderbuikgevoelens, intuïtie en ‘het weten’ worden ingezet om buitengewone beweringen te verdedigen.

  Zelden zo mooi verwoord zien worden. ‘Landjepik’.

 3. Ooh… ooh… Mallemoeder snapt het nu… oooh: Landjepik… ooh, Mallemoeder is wat gespannen… te gespannen…Bij het paranoïde af… Een leermoment voor Mallemoeder… Aan de andere kant: je kunt niet voorzichtig genoeg zijn als je je bedient van spot. Maar Mallemoeder heeft de boodschap nu begrepen…

 4. @ Bram,
  “Het hart heeft vrienden, de hersenen zijn alleen.”
  (Mallemoeder is soms zo gespannen, dat wanneer je een steenkooltje in haar bilnaad stopt er binnen een halfuur een diamantje onstaat…)
  Vriendjes, Bram? Toch?

 5. wilmamazone

  (Mallemoeder is soms zo gespannen, dat wanneer je een steenkooltje in haar bilnaad stopt er binnen een halfuur een diamantje onstaat…)

  Ohw..dáárom ben jij dus onbetaalbaar! Rotflderotfl

 6. Haddock

  Ha, ze zijn er allemaal,de gedreven jagers van het schadelijk wandenken,dat hinderlijk denken buiten de vertrapte paden,noem die paden autobanen..waarheen die gaan weet niemand,maar men kan het vermoeden, met gezonde intuitie..Daarom is intuitie hebben uit den boze en wordt vervolgd tot de laatste burger zijn gezonde intuitie en weldenkendheid afgeeft.Wie heeft er nu iets aan schaadelijk concurrentiedenken?De kop indrukken voordat het ontstaat dus.

  Menselijk denken volgt altijd die vertrapte versleten paden,ook en wellicht juist als men zich ”wetenschapper” noemt. ”Denken” is enkel weggelegd voor ”wetenschappers” dus zorg dat je erbijbent of hou gewoon je kop en heb geen mening zoals dat gewenst wordt.. En om erbij te zijn en blijven moet je meeblaten in het koor der gelijkgezinden.

  Dat gaat er natuurlijk niet in als koek bij de aanhangers van diezelfde wetenschap die die wetenschap kapen met de verkondiging van de zogenaamde enig ware boodschap..
  Dat die boodschap een aftreksel is van wat de gezelschap zoal biedt blijken ze niet te kunnen begrijpen van louter eenzijdig hersenhelftgebruik.
  ..We mogen de verkondigers van de blijde boodschap dat er NIETS is buiten wetenschap en dat niemand het recht heeft andere paden te betreden natuurlijk niet beledigen,en zeggen dat ze slechts hetzelfde doen als de religieuzen sinds duizenden jaren.

  Jagers van diegenen, die durven de wetenschap in haar huidige vorm door te lichten en mogelijk aan te tasten,haar zwakke punten,het menselijk egoisme en bodemloze consumptie waaraan de wetenschap vervallen is aan te kaarten
  We zien natuurlijk Brammetje Hengeveld, de dreiste doortrapte verpleger als wolf in schaapspels. Misschien kan deze brave ”zorgende” toch beter gaan gitaarspelen aan bedden van grijsaarden die de dagen geteld hebben zodat ze eindelijk kunnen stoppen met tellen, dan wetenschap die voortvloeit uit aan verslaving consumerende menselijke hersenen proberen te interpreteren.
  Vooral niet tegen de schenen schoppen van het establishment der artsen en de leerschool,de opleiding,want hij is daarvan natuurlijk afhankelijk. Het is daarom niet mogelijk andere paden te betreden. Veergeef het hun, ze weten dus niet beter.

  We zien Wilmaatje en haar boezemvriendin die er stellig van overtuigd is de regulieren veel te verdanken,niet alleen haar blakende gezondheid maar ook haar gehele bestaan..ze zal het establishment tot in alle eeuwigheid verdedigen met ieder mogelijk middel.Dat de ziekten die men vandaag de dag oploopt voor 95 procent of meer aan ons eigen gedrag in de samenleving te wijten is ,is het laatste wat ze wil weten en het laatste waar ze over wil pratenWant dan begint verantwoording op andere gebieden en daar wil ze liever niet aan. Laten we ons lekker bemoederen en bevaderen door een systeem wat ons gewoon klem zet en afhankelijk wil hebben.DAT is gezond.

  En natuurlijk wordt ze in die blinheid gesteund door de haar begrijpende webmasters.

  Van Geer, van huis uit besmet met reguliere artsenzicht kreeg het doktertje spelen natuurlijk van papa Lex in de borstvoeding gemengd.
  Van Geer begrijpt niet dat zijn onderzoeken zinloos zijn en dat alvleesklierkanker door onze leefwijzen wordt veroorzaakt. Dat de virusjes een rol schijnen te spelen beste Michael,is slechts een neveneffect maar niet de essentie van het verhaal. Ach eigenlijk begrijpt ie het wel,maar zijn onderzoeken lijken zo veelbelovend ,worden door zijn collegas opgehemeld en bovendien leidt het naar een goede verdienst. Hoe kan je dan die onderzoeken ineens als zinloos afstempelen,daar hangt een heel bestaan aan.

 7. Haddock

  Ja mensen,Halleluja,goede zaken dit jaar en een goede oogst aan gelovige aanhangers die brood op het plankje brengen van de reguliere dollarsekte die jullie aanhangen.

  Ach ja beste Wilmatje,even je geheugen opfrissen,denk ens aan de mexicaanse griep en wat ik daarover zie voordat het een pandemietje werd waaraan miljarden werd verdiend. Heb ik je ervoor gewaarschuwd dat het zo zou lopen of niet?

  Tja ik begrijp je weerzin me gelijk te geven best.

 8. Haddock

  Ik ben namelijk een gluiperd die durft te zeggen wat ie denkt .

  Wat een arrogantie,iemand die werkelijk zegt wat ie denkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s