Mallemoeders Masterclass TCM (les 2, deel 1)

Standaard


Inleiding
Om de werking van Tradionele Chinese Medicijnen – de kruidenkunsten in het bijzonder – ten volle te kunnen begrijpen, dient de cursist en de patiënt deze holistische tak van medicatie in de juiste context te plaatsen.
Behalve dat u experimenteert met gifige stoffen, is het zeer onwaarschijnlijk dat uw patiënt al denkt het kruidenmengsel ook echt werkt. Uw patiënten zijn niet onder de indruk van al die moderne, vermaledijde high-tech-snufjes. Uw patiënt vertrouwt niet zo op opmerkelijke inzichten, zorgvuldige analyses, uitgebreid onderzoek en lange, dure klinische studies, met veel valse starts en verkeerde afslagen voordat er vooruitgang wordt geboekt. En u, mijn beste cursist, heeft daar de tijd, het geld en het intellect toch niet voor.
Het eerste deel van de tweede les van Mallemoeders Masterclass TCM geeft u daarom 8 holistische tips waar Jezus Christus nog jaloers op zou zijn geweest.

Tip 1: Minimaliseer specifieke effecten
Richt zo weinig mogelijk schade aan. Zorg er voor dat uw kruidenmengsel zo inert, neutraal en onbeduidend mogelijk is. Haal uw inspiratie uit andere al bestaande additieve (zie tip 4) geneeskunde: homeopathie (water), acupunctuur (speldenprikken), reiki (zwaaien), Bach Flower Remedie (brandewijn), reflexologie (voetmassage) en chiropractie (lekker trekken en wrijven aan een lijf). Houd in gedachten dat uw (westerse) patiënt toch eerder geneigd is om bloed te verhuren, dan bloed te doneren…

Tip 2: Maximaliseer placebo-effecten
Presenteer uw behandeling theatraal. Geef uw patiënt het gevoel dat u luistert, dat u de patiënt serieus neemt en dat u veel moeite heeft gedaan om voor de patiënt een op hem of haar toegespitst kruidenpapje te maken. Dit zal er voor zorgen dat vrijwel alle beschikbare placebo-effecten worden gemaximaliseerd. Hoe dramatischer de interventie, hoe groter het placebo-effect. Besteed ten minste een uur met uw klant ($), stel veel gedetailleerde vragen (net zoals de homeopaat). Gebruik mysterieuze termen en gedraag u autoritair, net als een ouderwetse arts. Draag een witte jas in uw opgeruimde spreekkamer (net als de chiropractor). Investeer in een A-locatie (in het centrum van uw dorp). Hang certificaten aan uw muur. Gaan de zaken goed? Huur aantrekkelijke receptioniste(s)n in. Geef de indruk dat u uw kruidenmelange alleen voor deze patiënt maakt. Uw patiënt is speciaal.

Tip 3: Kies zorgvuldig wie of wat je wilt genezen
Hooikoorts, griep, ochtendmisselijkheid en de chronische, maar variabele en cyclische kwalen als ‘een slechte rug’, artritis en milde depressie genieten de voorkeur. Deze kwalen vormen ‘de nummer een’ als het er om gaat dat mensen geloven in additieve (zie tip 4) kruidenkunde. En het werkt ook nog voor hen.
Chronische zieken zijn ideaal: zij vertegenwoordigen ‘repeat business’. De ‘slechte rug’ is een klassieker. Mensen zullen naar u toekomen, wanneer hun rug echt opspeelt. Meng de meest uiteenlopende kruiden bij elkaar en als hun pijn minder wordt dan heeft u er een trouwe en evangelische klant bij. Zorg evenwel dat u wat excuses achter de hand houdt voor het geval dat uw patiënt niet reageert zoals voorzien. Doe net als homeopaten en zeg te verwachten dat er eerst ‘verslechteringen’ optreden voordat de patiënt echt is genezen. Geef nooit toe dat dat u heeft gefaald.
* Wilt u naam maken met het genezen van kanker of aids met behulp van TCM start dan een praktijk ergens in Afrika, Mexico of Spanje. Daar wonen meer kwetsbare mensen en de overheid doet nog minder moeilijk dan in Nederland.
* Verzin een kruidentherapie. Zelfs gezonde mensen zijn vatbaar voor een kruidentherapie ($).
* Misschien wel de meest lucratieve manier om TCM te propageren is het verzinnen van een ziekte en hiervoor dan een complete therapie aan te bieden (denk aan de detox-industrie, voedselintolerantie, allergieën, neutraliserende dozen enzo). Mensen houden er van dat hun dagelijkse pijntjes, vermoeidheden en stemmingswisselingen een naam krijgen en dat ze iets hebben om verwijten te maken. TCM vult de lacunes!

Tip 4: Omarm de taal van de ‘integratieve’ wetenschap
‘Holistisch’ is waarschijnlijk de belangrijkste term. ‘Natuurlijk’ is het andere verplichte woord. Vermijd liever het gebruik van de term ‘alternatieve’ om uw ‘medicijn’ te beschrijven. Ook ‘complementaire’ geneeskunde is uit de gratie. Gebruik ‘integratief’, want u wilt uw kruidenbedrijfje geïntegreerd zien met de zorgverlening van overheid en de particuliere sector. U wilt een ‘keuze’ worden – een ‘lifestyle’ – voor de moderne gezondheid van de consument en ze kunnen u kiezen uit een ‘geïntegreerde’ markt.

Tip 5: Vaststellen van de slachtoffer-houding
Vroeg of laat kan u worden gevraagd waarom een nieuw kruidenmelange niet wordt aanvaard en niet wordt erkend door het medisch establishment. Het antwoord is simpel: u wordt onderdrukt door diezelfde instelling. Een krachtige kliek van gevestigde belangen probeert te voorkomen dat het publiek te weten komt over uw ontdekkingen en successen. Wanneer iemand durft te vragen naar bewijs van uw kruidenbehandeling, dan schreeuwt u maar dat de vraagsteller nergens voor openstaat. Zeg dat uw patiënten de ‘successen’ zijn en daarmee het bewijs dat u nodig hebt. En beweer dat uw techniek zich niet goed leent voor ‘conventionele’ wetenschappelijke testen.

Tip 6: Draag de mantel van de wetenschap
Mensen houden van de ‘wetenschap’. Ze begrijpen er geen hol van, maar ze houden van ‘het gezag van de wetenschap’. De meeste patiënten vormen hun visie op basis van verschillende autoriteiten in hun leven. Dus omhels het gezag van de wetenschappelijke taal, maar negeer tegelijkertijd ‘de methoden’ van de wetenschap (want die laten zien dat u poep praat). Uw patiënten zijn niet geïnteresseerd in details. Ze controleren uw referenties nimmer en nemen al helemaal geen tijd om te begrijpen wat je bedoelt. Maar ze zullen onder de indruk raken door uw ‘wetenschappelijk’ gewauwel.
Noot: Kwantumfysica is uw grootste vriend. U kunt te pas en te onpas de taal van kwantumfysici gebruiken om verklaren wat u maar wilt. Overweeg de prefix “quantum” om uw behandeling interessanter te laten lijken (ofschoon de mensen nog niet echt klaar zijn voor: quantum-kruiden-therapeut…). Het klinkt niettemin indrukwekkend dus pionier! Vertel critici dat ze vastzitten in het ‘Newtoniaanse paradigma’ en dat het de kwantumfysici zijn die echt begrijpen wat je doet. Een andere goede truc is de bewering dat buitenlandse wetenschappers een back-up vormen van uw werk. Dit maakt het veel moeilijker te controleren. Russische wetenschap is een goede inzet (vooral Russische wetenschappers die werken aan een ruimte-programma). Als dat niet lukt dan is Chinese wetenschap is een uitstekend alternatief of zelfs obscure Oost-Europese universiteiten. Uw patiënt contoleert deze bewering toch niet.

Tip 7: Meet uw kunde een oude, wijze oorsprong aan
Nu uw patiënt uw wetenschappelijke autoriteit heeft aanvaard, zult u dieper moeten ingaan op de historische oorsprong van uw behandelingen. Zeg nooit dat u uw technieken ontdekt heeft: u heeft ze herontdekt! Maar pas op: De Hopi, een obscure Amerikaanse Indianenstam, bestoken de fabrikanten van oorkaarsen tevergeefs met schriftelijke bezwaren om hun naam niet te verbinden aan dergelijke kaarsen… Verstandiger is te schermen met ‘oude wijsheid’ en de ‘natuurlijke’ benadering van de gezondheid. Daarom: gebruik bij voorkeur een Oosterse verbinding. Dit is veel verleidelijker en ook moeilijker te controleren. Bedenk: ooracupunctuur werd uitgevonden in Frankrijk en reflexologie in Amerika. Beide zijn nu te vinden binnen het kader van het ‘traditionele’ Chinese repertoire.
Noot: Van acupunctuur wordt beweerd dat het op een duizenden jaren oude wijsheid is gebaseerd, de dunne stalen naalden die niet bestonden tot de zeventiende eeuw ten spijt, terwijl de eerste acupunctuurpunt-grafieken ongeveer op hetzelfde moment verschenen. (Het oude China gebruikte tamelijk bloedvergietende technieken met scherpe vuurstenen messen en dit is ‘geherinterpreteerd’ als acupunctuur…)

Tip 8: Sla af en toe hard terug
Bekende mensen als acteurs en sporters maken gratis reclame voor u. Toch zit er af en toe een spelbrekertje tussen. Patrick Zwayze is er zo een. Zeg dan gewoon dat de kanker zijn eigen schuld is en nog beter: zwijg hem gewoon dood…

Advertenties

Een gedachte over “Mallemoeders Masterclass TCM (les 2, deel 1)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s