Mallemoeders Masterclass TCM (les 1)

Standaard

Paragraaf 1
Moderne geneesmiddelen deugen niet, sterker nog: ze hebben nimmer gedeugd. Behalve dat ze vol zitten met giftige stoffen, worden ze immer geproduceerd onder frauduleuze, op zijn minst toch verdachte omstandigheden. Het super-kartel Big Pharma, dat zich mag verheugen op talloze beschermheren en -vrouwen binnen talloze overheden, produceert aan de lopende band ‘medicijnen’ met maar een oogmerk: de wereldbevolking decimeren en de vertegenwoordigers van de Nieuwe Wereldorde in het zadel helpen.

Paragraaf 2
De moderne, intelligente, maar spirituele en zelfbewuste mens heeft het Big Pharma-spelletje echter door. Zij weet dat er geen nieuwe medicijnen hoeven te worden aangemaakt om de eenvoudige reden dat sinds mensenheugenis voor elke kwaal, aandoening en ziekte, naast het zelfreinigend vermogen van lichaam en geest, al een medicijn bestaat. Wie kent niet “De weking der voeten in ene mostertbad ter verlichting vande jeuck der aambei”? Het is slechts een van de ontelbare wijsheden die stammen uit een ver verleden.

Paragraaf 3
Tradionele medicijnen kunnen ook bogen op een rijke geschiedenis die bol staat van oude wijsheden. Regel is: hoe ouder en verder de wijze beschaving van het Westen is verwijderd, des te waardevoller en werkzamer het medicijn. Voorbeelden zijn de magische kristallen van de ariërs uit Atlantis tot en met het modernere verwerken van albino’s in Afrika. Deze lessen beperken zich echter tot de Traditionele Chinese Medicijnen (TCM) die hun oorsprong vinden in een vierduizend jaar oude en wijze beschaving.

Paragraaf 4
De TCM bevatten louter dierlijke, plantaardige en/of beide bestanddelen en die soms worden begeleid met een magische spreuk. Wat betreft de dierlijke bestanddelen wordt zo’n beetje alles wat ademhaalt en zich kan voortplanten verwerkt in TCM. Vanwege de potienteel aanwezige krachtige werking gaat de voorkeur uit naar tijger, leeuw, luipaard, beer, olifant, antiloop, gordeldier, slang en een keur aan insecten. De organen van deze dieren worden naar oeroud, geheim, magisch en goed doordacht recept verwerkt in de vele heilzame poedertjes, drankjes, pilletjes en zelfs pleisters.

Paragraaf 5
De zeer heilzame gelachtsorganen van de katachtigen worden ingezet tegen talloze kwalen en aandoeningen, terwijl de tijgerpenis wordt gezien als een heuse panacee. Bij problemen met het libido kan hij rauw worden gegeten. Bij kiespijn volstaat drie keer daags twee keer een likje. Beren doen het goed in de strijd tegen kaalheid. De haren laten zich gemakkelijk verpulveren in een blender, waarna er een tinctuurtje van kan worden gemaakt. De gal en galblaas van de beer is onovertroffen wanneer zij worden verwerkt in levenselixers, pleisters voor jichtige plekken en pillen tegen malheur in het algemeen.

Paragraaf 6
Gouden regel bij de verwerking van dieren in de TCM is: hoe zeldzamer het dier, hoe werkzamer het medicijn. Wanneer u, ten behoeve van een uitgebalanceerde stoelgang, bij een geregistreerde (!) TCM-apotheek kunt kiezen tussen het gedroogde rectum van een panter en dat van een nevelpanter dan dient u natuurlijk de voorkeur te geven aan dat van de nevelpanter. Evident is dat dezelfde voorkeur gehanteerd dient te worden bij om het even welk ingredient: de netpython boven de python, de saiga boven de gnoe, de honingbeer boven de bruine beer.

Paragraaf 7
In tegenstelling tot wat de naam TCM suggereert, wordt de manier van medicijnbereiding niet alleen in het wijze China toegepast. Het grootste deel van de bevolking van heel Azië vertrouwt op TCM, terwijl een gestaag groeiend deel van de Westerse intelligentia meer en meer openstaat voor deze traditionele geneeskunstjes. In de twee volgende lessen laten we onder andere zien hoe planten in TCM worden toegepast en dat bijvoorbeeld de Ayurvedische wijsheden zijn gebaseerd op TCM en dat zelfs dolfijnen bijdragen aan het succes van sommige Ayurvedische medicijnen.

Appendix bij Les 1

In de traditionele Chinese apotheek zijn onder andere de volgende ingrediënten te koop: gedroogde zeesterren, berenklauwen, gedroogde slangen, gedroogde schorpioenen, galstenen van paarden, foetussen van ratten gefrituurd in olie, schildpadschilden, slangen in poedervorm, horens in poedervorm, geweien, kikkers, vogelsnaveltjes, navelstrengen van ezels of geneesmiddelen met voornoemde dieren als een van de ingrediënten. Medicijnen die gemaakt zijn van dieren bevatten vaak de eigenschappen die worden geassocieerd met dat dier.

Olifantenhuid wordt gebruikt tegen acne; apenkoppen worden gegeten bij hoofdpijn en schildpadkoppies worden gebruikt ter verlichting van barensweeën. Slangen worden verondersteld de mens sterker te maken. Slangenklieren zijn goed voor de ogen. De galblaas van de slang in poedervorm is befaamd als remedie voor bronchitis.

Chinezen geloven dat het eten van schildpadden je zegent met een langer leven. Hagedissen als wapen in de strijd tegen hoge bloeddruk en de schedels van gazellen worden gemalen tot poeder om de mens sterk te maken. Galstenen van stieren worden zeer gewaardeerd en zijn daarom duur. Ze worden gebruikt ter behandeling van koorts en ontstekingen.

Insecten worden in de TCM vaak verpulverd: wevermieren tegen astma, kakkerlakken tegen beroertes en zijderupsen verlichten de ontlasting tijdens tyfus. Gedroogde krekels worden gekookt in een soep om het gezichtsvermogen te verbeteren…

Overigens door het afnemend aantal medicinale tijgers hebben de dwepers van de TCM een alternatief gevonden.

Bronnen:
TMC en het welzijn van dieren.
Mallemoeder zag twee Chinezen broodjes smeren.
Schubbige diertjes tegen baardschurft enzo
Voor de zelfredzame patiënt.

Advertenties

14 gedachtes over “Mallemoeders Masterclass TCM (les 1)

 1. JennyJo

  Dit is briljant.

  Dat er zo’n enorme rijkdom aan wijsheid verscholen lag in de Chinese geneeskunde wist ik werkelijk niet. En dan te bedenken dat wij dat dat allemaal hebben ingeruild voor de armzalige middeltjes van big farma!

  Graag wil ik nog even een aanvulling geven op de briljante uitgangspunten van de TCM: hoe groter het lijden van het dier, des te werkzamer de medicijnen.

  Sprekende voorbeelden hiervan zijn de wijze waarop de tijgers gekweekt worden die als grondstof dienen voor de medicijnen en de behandeling van de beren die de geneeskrachtige gal leveren.

  Gelukkig kunnen wij er op vertrouwen dat alles met de grootst mogelijke mate van wreedheid geschiedt:
  http://www.beyond-the-pale.co.uk/tigers.htm
  http://www.care2.com/news/member/525884267/1427303
  http://www.moonbears.co.uk/~Unbearable_Trade/109.htm
  http://hamster-assisi.blogspot.com/

  Ik zou iedereen dan ook dringend willen aanraden om nooit en te nimmer lid te worden van de WSPCA of Animalsasia.org en dergelijke, aangezien de activiteiten van deze organisaties de ondergang kunnen betekenen van deze zo waardevolle vorm van TCM!!

 2. wilmamazone

  Tis inderdaad briljant.

  Wat zouden we toch moeten zonder Mallemoeder?!
  Kan bijna niet wachten op de rest van de cursus.

 3. mallemoeder

  Lieve cursisten,
  Dank voor de reacties!
  Mallemoeder heeft ook nog een arsenaal aan fraaie photografieën die op niet mis te verstane wijze een prachtig beeld geven van de bereidingswijzen van diverse traditionele geneesmiddelen. Maar om te voorkomen dat ‘het middel erger dan de kwaal’ gaat worden beschouwd, heeft Mallemoeder besloten die maar niet te plaatsen… Daarnaast zijn er talloze expliciete illustraties van dierlijke geslachtsdelenmedicijnen die Mallemoeder niet geplaatst heeft, ook al valt deze cursus onder volwasseneneducatie.

 4. mallemoeder

  @ Crypto,
  Jazeker, mijn kleine best oplettende leerling van de klas, dat is het ultieme, universele medicijn!
  Ofschoon die mening niet door iedere natuur-arts wordt gedeeld. De oude, wijze Papoea Nieuw-Guinese sjamanen wisten het al: “Voor het bereiden van genitaliën heb je een peniskoker nodig”…

 5. JennyJo

  Ach ja, de peniskoker, waar de penis rechtopstaand in kan worden gekookt! Van deze – ook weer zeer briljante uitvinding – is de ons zo vertrouwde aspergekoker afgeleid.

  Wat wij al niet danken aan de wijsheid van de ouden!!

 6. mallemoeder

  @ Lieve cursisten,
  Een peniskoker is geen keuken- dan wel laboratoriumgerei, het is een beroep…
  Als jullie een tien willen halen, dan moeten jullie wel blijven opletten, hoor!

 7. JennyJo

  ’t Is zeker een beroep! Maar hoe denken jullie dat de peniskoker de penissen kookt? Niet in oma’a pappannetje hoor!

  :mrgreen:

 8. @ Crypto,
  Offtopic conversatie? Het holistisch, universele principe ligt verscholen in het navolgende principe:
  De papa van een Papoea heet Papoeapapa. De papa van een Papoeapapa heet Papoeaopa. De Papoeapapa van een Papoeaopa heet Papoeaopapapa…
  En dat geldt ook voor de Papoeaoma’s…
  Dat, mijn beste Crypto, is holisme. Het gaat om het geheel der dingen! En de balans daartussen, natuurlijk… Ying en Yang! Mag ik u er op wijzen dat de cijfers voor het kerstrapport nu al besproken worden? De oude wijze Chinezen wisten het al: het is luip-aard en niet lui-paard. Dat is de nuance, Crypto. Dat is de nuance… En nu blokken! Want anders heeft les 2 geen zin voor je. Dan blijf je zitten. Alles ken!

 9. wilmamazone

  De papa van een Papoea heet Papoeapapa. De papa van een Papoeapapa heet Papoeaopa. De Papoeapapa van een Papoeaopa heet Papoeaopapapa…
  En dat geldt ook voor de Papoeaoma’s…

  En Papoease’s/Papoeaoma’s kunnen dus een relatie hebben met een peniskoker met een peniskoker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s