Wie, wat, waar?

Standaard

paranoia
Elvis leeft. Paul McCartney is dood. De dood van Lady Di was geen ongeluk. En JFK was het slachtoffer van een complot.
Het voorgaande geeft op een heel simpele wijze de denkwereld van een paranoïde complotdenker weer: Het tegenovergestelde van waar is waar, de rest is onwaar.

Samenzweringen
Voor de goede orde: Paranoia is het geloof dat anderen achter je aan zitten, dat er mensen of machten zijn die samenzweren tegen jou en jouw belangen. Nou denkt Mallemoeder dat iedereen een beetje paranoïde is, maar er is een (groeiend) aantal personen dat ongelooflijk paranoïde is, bij het zwakzinnige af. Een beetje paranoïde is niet verkeerd. Het houdt je scherp, zolang je de juiste vragen maar stelt.

Complotten
Laten we het hebben over de paranoïde complotdenkers. U weet wel, degenen die denken dat de Reptilian Bush aan het hoofd staat van de grote groep samenzweerders die de Twin Towers hebben laten ontploffen; Van die types die denken dat Balkenende via de Bilderberggroep en de Illuminati de burgers onder de duim houdt met Chemtrails, terwijl de media verzwijgt dat Aliens staan te popelen om ons te redden of met ons te copuleren als wij maar willen… Die leipen dus.

Verboden
Nu wil het geval dat mensen met deze hersenafwijking, paranoia met een vleugje schizofrenie, combineren met een obsessieve zoektocht naar patronen van samenzweringen met idiote, grillige iedeeën. Omdat deze paranoïde complotdenkers geen enkele behoefte hebben aan het checken van de waarheid, maar gewoon een bevestiging zoeken voor hun wereldvreemde gedachtegoed, geloven ze de meest waanzinnige paranoïde theorieën. Als Anton Teuben en zijn waanzinnige appostelen zeggen dat ze contact hebben met een Venusiaanse nazaat van George Adamski, dan is dat zo! En president Obama is een oplichter omdat hij niet wil erkennen dat hij dat wel weet, maar dat Opus Dei hem heeft verboden dat wereldkundig te maken.

Complotje
Angst en het onvermogen om reële patronen te onderkennen werkt paranoia en schizofrenie en complotdenken in de hand. Dat Elvis ook dood kan gaan is al te veel: Daarom is Elvis een annagram van Lives… Het onvermogen om de huidige economische crisis te begrijpen bijvoorbeeld, geeft aanleiding tot de theorie dat de intergalactische energieën op het punt staan ons te zalven met de reddende waarheid. En alle patiënten die lijden aan deze vorm van paranoïde, schizofrene complotdenken geloven het en zijn tevreden en behoeven derhalve geen medicatie. Dat is goedkoop. Dat heeft onze overheid goed begrepen: De debielen zijn herkenbaar aanwezig en de geestelijke gezondheidszorg hoeft geen stuiver te kosten. Mondje dicht Balkenende en Poetin. Ik heb u door! U beiden zijn mij er een…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s