De filosofische benadering van ID

Standaard

klusje

Filosofen zijn het er onderling niet over eens waar de scheidslijn ligt tussen wetenschap en pseudo-wetenschap. Derhalve kan alles worden beschouwd als wetenschap als wij dat zeggen.

Als een levend, natuurlijk systeem goed ontworpen lijkt dan is dat bewijs voor ID. Als het ontwerp armoedig oogt dan komt dat omdat we natuurlijk niet kunnen doorgronden wat een goed en een slecht ontwerp is.

Per slot van rekening kunnen we helemaal niet beoordelen of het een slecht ontwerp is omdat we natuurlijk niet kunnen bevatten wat de bedoeling is van de ontwerper. Ofschoon we natuurlijk wel weer weten dat ID een revolutionaire beweging is binnen onze cultuur, onze samenleving met haar juridische aspecten. Dat is namelijk precies dat wat de ontwerper ons zegt dat hij heeft bedoeld.

Een goed doorwrochte wetenschappelijke theorie, zoals ID dat is, hoort vaag en voor meerdere uitleg vatbaar te zijn. Bovendien moet je geen gedetailleerde vragen stellen over mechanismen en historie. Kijk, het zit zo: Een of ander niet nader gespecificeerd wezen heeft ergens, op een bepaald moment op een bepaalde manier iets ontworpen. Kijk, da’s een perfecte verklaring der dingen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s