Een wijze, verloren beschaving…

Standaard

In den beginne
De Maya wisten een hoop van sterren enzo. Zo konden ze bijvoorbeeld de lengte van een jaar tot op een duizendste van een seconde nauwkeurig berekenen. En dat is veel preciezer dan de armzalige pogingen van welke Oude Griekse wiskundige of verlichte filosoof dan ook. Bovendien konden ze het tijdstip van elke zons- of maansverduistering exact voorspellen, tot op de dag van vandaag. En ze wisten duidelijk waar zich de galactische equinox en het exacte middelpunt van de Melkweg ligt: zij noemden deze kruising overigens “de Heilige Boom”.
nl-kleurplaat-kleurplaten-foto-maya-kunst-p69732Nog curieuzer: de Maya waren ook ongelooflijk goed in astrologie. Op welhaast mysterieuze wijze voorspelden ze in welk jaar ze zouden worden overrompeld door overzeese vreemdelingen. De legende vertelt dat ze zelfs de twee wereldoorlogen hebben voorspeld. Dus als de Maya zeggen dat in 2012 de wereld tot haar einde komt, dan zou ik ze maar srieus nemen…
Hou toch op.  De Maya hebben nimmer ook maar iets concreets voorspelt over 2012. Alle misverstanden over de Maya hebben meer iets te maken met het feit, dat de plunderende Spanjaarden letterlijk en figuurlijk elk Maya-boek hebben verbrand. Slechts een handjevol geschriften heeft het overleefd. En daarin is niets te lezen over wat er in het Maya-jaar 2012 gaat gebeuren.
Wat ons te wchten staat in 2012 is niet meer dan een open vraag. En zoals dat met veel spiritueel getinte open vragen het geval is, geven veel doem-predikers, pseudo-profeten en andere malloten talloze antwoorden. Het meest gangbare antwoord is dat 2012 het begin inluidt van een nieuwe, glorieuze eeuw van wijsheid en vrede. Het zal de eeuw zijn van Aquarius, waarin de wereld wordt ondergedompeld in vrede, liefde en begrip… Dit laatste is niet helemaal idioot, want Maya geloofden niet in eindigheid. In hun beleving was tijd circulair met als elk eind van een era het begin van een nieuwe. En 2012 zal daar geen uitzondering op zijn.
Laat het bovendien duidelijk zijn de de Maya een hoog ontwikkelde filosofie hadden over de kosmos. De kosmos was volgens hen de ware moeder van elk levend wezen op aarde. De Maya dachten dat de kosmos ons omringde en in ons was. Elke plant, elk dier en elk mens is louter kosmos.

Zeg maar wat
New Age-filosofen concluderen nu dat op 21 december 2012 deze (onze) innerlijke kosmos wordt (her)verbonden met de goddelijke kosmos die ons omringt. De zon zal haar unieke positie gebruiken om een deur te vormen die het universum en de ziel van elk levend wezen op Aarde zal verbinden. Ons liniaire perceptie van tijd zal verkruimelen en tegelijkertijd verdwijnen onze angsten en onze haat… Ultieme reinheid zal ons ten deel vallen op het moment dat we verzopen worden in kosmisch begrip en goddelijke liefde…
Nou, op 20 december schop je je hond nog even, schreeuw je tegen je kinderen en speel je vals met kaarten. Een dag later ben je een rustige, vredelievende hippie met niets anders dan liefde en begrip in je hartje. ook al is het winter, je verwarmt de wereld met liefde voor de hele mensheid.
Dat valt tot nu toe best mee. Toch? Echter, er zijn ook doemdenkers die verdoemenis en vernietiging voorzien. Op 21 december zal de wereld worden vernietigd. De een denkt aan een nucleaire oorlog, anderen denken eerder aan een bijbels einde. Er zijn zelfs die de Maya-kalender letterlijk nemen en zeggen dat het universum gewoon ophoudt te bestaan. Hupla! Plopperdeplop! Kastje gezien, poppetje weg!
Nu zouden die doemdenkers nog wel eens gelijk kunnen krijgen: Maya verdeelden hun cyclische beleving in vijf, erg lange perioden in wat zij noemden Grote Cirkels. En elke Cirkel had een wel omschreven eind. Bijvoorbeeld: Na de eerste cirkel komt een jaguar langs en eet iedereen op (?). De tweede cirkel eindigt in lucht (?). De derde in vuur (?). De vierde in vloedgolven (?). Maar hoe eindigt de vijfde cirkel? De cirkel waarin wij leven? De Maya geven geen antwoord. Maar sommigen denken dat aardbevingen het einde inluiden. En waarom ook niet?

Conclusie
Wat moeten we met deze wijze Maya-kennis? Ons voorbereiden op het einde van de ons zo vertrouwde wereld? Moeten wij onze beschaving verloochenen voor een stel mafketels? Ik dacht het niet! Kijk, in de eertse plaats zijn er veel, heel veel religies en sektarische groepjes die op een of andere manier het einde van de wereld voorspellen en hebben voorspeld. Dat de “2012-Maya-voorspelling” zoveel gehoor vindt, komt alleen maar omdat de meeste gekken het er over eens zijn dat er in 2012 “iets” gaat gebeuren en omdat de deadline van de Maya spannend dichtbij is. Maar hoe zit het dan met het adembenemende fenomeen dat de zon in het hart van de Levensboom zit? Nou, dat is al eens gebeurd: De zon passeert de Boom namelijk elke 25.800 jaar. Volgens de laatste berekeningen bestaat de Aarde ongeveer viereneenhalfmiljard jaar. Dat betekent dat de Aarde al meer dan 150.000 keer die onzin heeft overleefd! Bovendien liepen er de laatste zes keer dat zon de Boom passeerde al mensen op onze planeet. Het kan aan mij liggen, maar het heeft tot nu toe niet veel invloed gehad op ons spirituele leven. Tenminste, het weerhield de Spanjaarden er niet van om in de zestiende eeuw zo’n 80.000 Maya af te slachten. Iets dat de voorspellende, wijze Maya zelf ook niet zagen aankomen.

Tot slot
Er zijn ongelooflijk veel idioten die door de eeuwen heen het einde van de wereld hebben voorspeld. Behalve dat er onder serieuzen onder ons vooralsnog geen eenduidigheid bestaat over de interpretatie van de berekening van de Maya-kalender, zien de meeste warhoofden die gaan hamsteren voor het jaar 2012 ook nog het volgende over het hoofd. Stel, ze willen mij iets wijsmaken over een gebeurtenis tussen bijvoorbeeld het jaar 100 vC en 2013 nC. Hebben zij er dan rekening meegehouden dat het jaar 46 vC. 445 dagen telde? Dat er geen jaar 0 vC. bestond? Dat we in 1582 van de Juliaanse kalender (360 dagen) veranderde naar de Gregoriaanse kalender (365 dagen)? Om maar een paar feitjes te noemen, hoor. Ach welneen, dat hebben ze niet. De mafkezen! Ze lullen maar wat.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s