Vampieren kunnen niet bestaan…

Standaard

U kent het verhaal toch wel? Er was er eens een vampier. En hij voedde zich met mensenbloed. De mens, wiens of wier bloed hij dronk, veranderde ook in een vampier. Toen waren er dus twee vampieren. Die twee vampieren voedden zich ook met mensenbloed. En zie: toen waren er vier vampieren… Stel nu dat een vampier zich 1 keer per maand moet voeden met mensenbloed. Het mag ook 1 keer per dag, maar dat maakt het fenomeen vampier alleen maar absurder. Nee, een vampier voedt zich dus een keer per maand met mensenbloed.  En stel dat de eerste vampier in het jaar 1600 ten tonele verscheen. Het maakt overigens geen zak uit wanneer, maar dat wordt u zo wel duidelijk. Goed in het jaar 1600 was er 1 vampier en laten we zeggen 536870911 (drieënvijftigmiljoenzeshonderd-zevenentachtigduizend-negenhonderdenelf) mensen. Erg veel voor die tijd, maar ook dat maakt geen zak uit en ook dat wordt u zo wel duidelijk. Laat nu het onderstaande rekensommetje tot u doordringen:

vampiers

We kunnen nu dus concluderen dat vampiers niet kunnen bestaan, omdat hun bestaan het bestaan van mensen weerspreekt. Het is een resultaat dat ook wel bekend staat als het type reductio ad absurdem. Of wel: reductie tot in het absurde… Of filosofisch: Als er iets is dat noodzakelijk is voor het bestaan van mensen, dan moet dat waar zijn want wij bestaan. In dit geval is het niet-bestaan van vampiers noodzakelijk voor het bestaan van mensen. Het is allemaal niet zo ingewikkeld…

Advertenties

2 gedachtes over “Vampieren kunnen niet bestaan…

  1. @ Lara,
    Neen, u kent uw klassieken niet… U haalt het een en ander doorelkaar. Op het Zuidamerikaanse continent komt weliswaar een vervelend vleermuisje voor dat zich voedt met bloed, zowel dieren- als mensenbloed, maar daar kun je hooguit hondsdol van worden. Je wordt geen akelig bloeddorstig vleermuisje als je door dat bloeddorstige rekeltje wordt gebeten. Echter, omdat dit akelige fladder-muisje bloed drinkt, wordt het met een vampier vergeleken. Maar het beestje is geen vampier. Het is een vleermuisje dat zich voedt met bloed. Niet meer en niet minder. Een vampier daarentegen is ogenschijnlijk een mens, dat zich louter voedt met mensenbloed (en dan het liefst het bloed van een ‘maagdelijk’ mens. De symboliek daarachter is een ander verhaal…). Neen, een vampier voedt zich niet met dierenbloed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s